Volwassenen
Wij geven voorlichting over hoe u uw mond fris en gezond houdt. Een stralend gebit is uw visitekaartje! Wij leggen bijvoorbeeld uit wat het effect is van afwijkend mondgedrag op tanden en kiezen, of wat de invloed is van voeding, roken en matige zelfzorg. Daarnaast leggen wij uit hoe tandvleesaandoeningen en gaatjes kunnen ontstaan. Ook kunnen bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, zwangerschap, de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden of andersom. Wij werken liever preventief om problemen in de mond te voorkomen. De mondhygiënist is er voor jong en oud, alle leeftijden zijn welkom! Voorkomen is beter dan genezen!
Het is goed om te weten dat gezond tandvlees niet bloedt! Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen.
Gingivitis is ontstoken tandvlees met een ondiepe pocket (ruimte tussen tand en tandvlees) die bloedt. Veel mensen stoppen tijdelijk met poetsen, wanneer het tandvlees bloedt. Dit zorgt voor ophoping van bacteriën die in tandplak zit. Ondanks het bloedende tandvlees is het belangrijk om goed te blijven poetsen. Om de mondflora weer in balans te brengen is het belangrijk dat dit op tijd wordt gereinigd door een mondhygiënist. Het verwijderen van plak en tandsteen helpt de ontsteking te verminderen, waardoor het bloeden stopt.
Een bezoek aan de mondhygiënist kan er ook voor zorgen, dat het beginnende ontsteking voorkomen wordt. Wanneer gingivitis eenmaal heeft geleid tot Parodontitis, is dit onomkeerbaar.
Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking, waarbij het tandvlees loslaat van uw tanden en kiezen en ook het kaakbot aangetast wordt. In de ruimtes die ontstaan (pockets) hoopt zich weer extra tandplak op en wordt zo het onderliggende kaakbot aangetast. Doordat het bot verdwijnt als gevolg van de ontsteking, kunnen uw tanden en kiezen los komen te zitten en er uiteindelijk uitvallen. Afgebroken kaakbot is niet meer te herstellen.
Parodontitis blijft vaak lang onopgemerkt en kan zeker in het beginstadium alleen ontdekt worden door een professioneel oog. Een noodzakelijke behandeling door een mondhygiënist is daarom gewenst.
Een slechte adem wordt ook wel halitose genoemd. Een slechte adem is een lastige probleem waar nog vaak een taboe op rust. Het komt veel voor, maar mensen hebben het zelf niet altijd in de gaten. Wanneer iemand zich wel bewust is van de klachten, brengt dit meestal een gevoel van schaamte en onzekerheid mee. Een slecht adem is niet alleen heel vervelend voor uzelf, maar ook voor uw omgeving.
Een slechte adem wordt meestal veroorzaakt door:
- Slechte mondhygiëne, met name door achterblijvende bacteriën op de(achterkant) van de tong.
- En ontsteking in de mond bijvoorbeeld tandvlees- of mondslijmvliesontsteking.
- Roken/ alcohol gebruik
- Regelmatig eten van knoflook, uien en sommige kruiden/specerijen
De behandeling van een slechte adem ligt volledig aan de oorzaak. De mondhygiënist zal samen met u de oorzaak van het probleem proberen te achterhalen en een plan maken om een gezonde en frisse mond te krijgen. Wanneer er wordt vermoed dat uw slechte adem veroorzaakt wordt door problemen in de neus-of keelholte, wordt u doorverwezen naar de huisarts naar een KNO-arts.
Gaatjes (cariës) ontstaan als er tandplak op de tanden aanwezig is. Bacteriën in het tandplak zetten suikers en andere koolhydraten om in zuren. Die zuren tasten het glazuur van tanden en kiezen aan. Zo ontstaan er gaatjes. Cariës kan gevoeligheid en pijn bij temperatuurwisselingen en het eten of drinken van zoetigheid geven.
En omdat voorkomen beter is dan genezen, is het goed om regelmatig de mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist controleert uw mond op mondproblemen, voedingsgewoonten en het gebruik van (fris-)drank, hetgeen dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van gaatjes. Hierbij gaat het niet alleen om wat er gegeten en gedronken wordt, maar vooral hoe vaak dit op een dag gebeurt. De mondhygiënist geeft adviezen hoe u uw mond het beste kunt verzorgen.
Deze worden afgestemd op uw eigen situatie, zodat u een leven lang een gezonde mond kunt houden. Daarnaast worden tandplak en tandsteen verwijderd, zodat er een goede basis is om de mondhygiëne zelf effectief aan te kunnen pakken.
Uw tanden doen pijn tijdens het eten of drinken van warme of juist koude etenswaren. Er ontstaat een pijnlijk gevoel bij een vlaag koude lucht langs uw tanden. Deze pijnprikkels kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals afgesleten glazuur of teruggetrokken tandvlees. Het is belangrijk om eerst te achterhalen waar de oorzaken van de gevoelige tanden vandaan komen. Vaak te hard poetsen en veel plak en tandsteen langs het tandvleesrand kunnen een reden zijn. Een mondhygiënist kan u daarbij helpen en u tevens adviseren hoe u de gevoeligheid van uw tanden aan kunt pakken.
Tanderosie is slijtage van tanden door het oplossen van het tandglazuur. Bij tanderosie wordt het glazuur aangetast en opgelost door zuren uit voeding en dranken. Tanderosie of verdere uitbreiding voorkomen, verdient een essentiële, deskundige aanpak. Het tandglazuur kan op den duur helemaal verdwijnen en komt niet meer terug. Er is geen behandeling voor tanderosie!!
Let daarnaast op uw voeding en zorg dat u niet te veel suikers en zuren binnenkrijgt. Om tanderosie in een vroeg stadium te kunnen vaststellen, is een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist erg belangrijk. De preventieve mondzorg staat bij ons primair!
Als je tanden heel erg verkleurd zijn, is dat erg vervelend. Veel mensen schamen zich ervoor en durven bijvoorbeeld niet meer te lachen of houden hun hand voor hun mond wanneer ze praten.
Uitwendige verkleuringen ontstaan doordat kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen in het tandplak doordringen. Dit gebeurt onder andere door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen.
Uw mondhygiënist kan u adviseren uw tanden weer een stralend wit te krijgen.
Tijdens de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel (progesteron). De verhoogde hormoonspiegel zorgt voor een overgevoelige reactie op het tandplak en hierdoor kan uw gebit meer last krijgen van ontstekingen.
Dit wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd.
Bij een zwangerschap is extra aandacht van een goede gebitsverzorging van belang voor u en uw baby. Laat uw tandvleesontsteking voor de aanvang en tijdens u zwangerschap behandelen.
Voor aanvullende mondhygiëne adviezen tijdens de zwangerschap kunt u terecht bij onze mondhygiënisten.
Wanneer u een diabetes patiënt bent, is het heel belangrijk goed te letten op de gezondheid van uw mond. Diabetes patiënten hebben namelijk sneller last van tand- en tandvleesproblemen door een wisselende bloedsuikerspiegel. Het is dus van groot belang om uw gebit regelmatig te laten controleren door een mondhygiënist om mondproblemen in een vroeg stadium te kunnen signaleren. Ons advies is om twee keer per jaar voor controle naar de mondhygiënist te gaan. Ook als u geen klachten heeft. Een mondhygiënist kan problemen namelijk signaleren, voordat u deze zelf in de gaten heeft.
Tip: plan een behandeling op een gunstige tijdstip, waardoor u vooraf voldoende kunt eten en drinken in verband met een te laag bloedsuikerspiegel.
Wat veel mensen niet weten is dat er een verband bestaat tussen gebitsproblemen en hart- en vaatziekten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat tandvleesproblemen en dan met name parodontitis het risico bij mensen met hart- en vaatziekten extra verhogen.
Door minimaal twee keer per jaar een bezoek te brengen aan de mondhygiënist draagt u actief bij aan een goede mondhygiëne. Er worden adviezen gegeven voor een optimale mondhygiëne en men overlegt wat de beste behandeling voor u is.
Een verzorgd gebit is niet alleen mooi, maar draagt ook bij aan de al gehele goede gezondheid
Reumatische artritis is een ziekte die gekenmerkt wordt door ontstekingen en pijnlijke gewrichten. Er is een relatie tussen artritis en mondproblemen. Mensen met artritis blijken vaker last te hebben van tandvleesproblemen en missen ook vaker tanden dan mensen die de ziekte niet hebben.
Ook voor mensen met bovengenoemde aandoening is het verstandig om minstens twee keer per jaar voor advies over uw mondgezondheid en een goede mondhygiëne naar de mondhygiënist te gaan.
Ziet u op tegen een behandeling? Dan kunt u aan uw behandelaar altijd om een verdoving vragen. Dit is geen enkel probleem! Het gebied rondom de tand of kies dat wij gaan behandelen, zullen wij (lokaal) verdoven. Het effect van de verdoving werkt kalmerend voor de patiënt. Voordat de mondhygiënist verdooft kunt u vragen de prikplaats van de naald ook nog te verdoven met verdovingsspray. Deze manier is minder pijnlijk.
Wij adviseren de eerste behandeling, met name die van parodontitis, toch te laten verdoven.
Welke verdovingstype of -middel er gebruikt wordt hangt af van de soort behandeling en uw medische situatie. Het is heel belangrijk om aan uw behandelaar door te geven of u onder behandeling van een arts of specialist bent en medicijnen gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om andere aandoeningen/condities door te geven zoals bijvoorbeeld dat u zwanger bent, een allergie, diabetes en een hart- of vaatziekte. In deze gevallen wordt de anesthesie aangepast en wordt er gevraagd of er in het verleden problemen zijn geweest tijdens of na een lokale verdoving.
Lokale verdoving
De boven- en onderkaak worden op een andere manier verdoofd. Het gebied bij de tanden en kiezen in de bovenkaak en bij de voortanden in de onderkaak kan lokaal verdoofd worden. Dat wil zeggen: ter plaatse van de kies zelf.
Een verdoving bij kiezen in de onderkaak
Hierbij kunt u kiezen voor een plaatselijke verdoving of voor de gehele zenuwtak. Wij prefereren het laatste, omdat het kaakbot hier dikker is. Hierdoor kan de verdovingsvloeistof tot de zenuwtakjes van de kiezen doordringen. De vloeistof wordt bij de kiezen achter in de mond gespoten. Daardoor voelt de helft van de onderkaak doof aan. In het laatste geval raakt een gedeelte van uw wang, tong en lip verdoofd. Dit gevoel geeft vooraf vaak een tintelend gevoel. De uitwerkingstijd van de verdoving duurt ongeveer twee tot drie uur.
Wij adviseren de eerste behandeling, met name die van parodontitis, toch te laten verdoven.
Welke verdovingstype of -middel er gebruikt wordt hangt af van de soort behandeling en uw medische situatie. Het is heel belangrijk om aan uw behandelaar door te geven of u onder behandeling van een arts of specialist bent en medicijnen gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om andere aandoeningen/condities door te geven zoals bijvoorbeeld dat u zwanger bent, een allergie, diabetes en een hart- of vaatziekte. In deze gevallen wordt de anesthesie aangepast en wordt er gevraagd of er in het verleden problemen zijn geweest tijdens of na een lokale verdoving.